CASE: Stormøde for 10.000 tillidsvalgte

Med udgangspunkt i deltagerene og formålet

 

#Enløsningforalle

Overenskomstforhandlingerne under 2018, kendt som OK18, er muligvis den mest effektive og gennemtrængende kampagne, fagbevægelsen har drevet til dato. Indsatsen opnåede en massiv deltagereffekt, der forskubbede forhandlingspositionerne og sikrede resultater, der langt oversteg forventningerne og styrkeforholdet på forhånd. Det gælder også selvom man ikke fik hele pladen fuld og opnåede en ny arbejdstidsaftale for lærerne.

I DeltagerDanmark var vi dybt involveret i arbejdet med fagforeningerne under OK18, da vi blev inviteret til at udvikle og afvikle et stormøde for de tillidsvalgte midt under forhandlingerne. Den 22. marts samledes der derfor over 10.000 tillidsvalgte til historiens største faglige møde. Det skete i Fredericia på en ellers grå regnvejrsdag.

 

10.000 mennesker samlet til et kick-of

Stormødet sprang i luften den 22. marts 2018, hvor over 10.000 tillidsvalgte samledes til historiens største faglige møde. Selvom man havde holdt masser af møder under overenskomstsforhandlingerne, var det først efter stormødet i Fredericia, at tingene tog fart, fortæller Maria Ladefoged Andersen, der til dagligt er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Holbæk Kommune.

“Det hele det startede jo i Fredericia. Jeg havde omkring 20 tillidsrepræsentanter med mig i bussen derover, og vi mærkede tydeligt det her sammenhold mellem de faglige organisationer, der var helt unikt. At være over 10.000 tillidsvalgte samlet samme sted, det var en kæmpe oplevelse”.

Sygeplejersken Ditte Krøyer er enig, og beskriver hvordan stormødet hjalp til at give troen på, at man reelt kunne opnå styrken til at skabe forandring sammen.

“Stormødet var jo i så høj grad følelsen af at mærke musketereden i praksis. Følelsen af at vi er SÅ mange! Det gav mig en tro på, at vi faktisk kunne ændre på de ting, der for alvor betyder noget.”

På mødet byggede deltagerne relationer til hinanden på tværs af arbejdspladser og planlagde lokale handlinger. Nogle arrangerede lokale demonstrationer, nogle lavede en af Danmarks største offetnlige facebookgrupper “Bak op om de offentlige ansatte”, og nogle gik rundt i Fredericias lokale butikker med skilte og klistermærker med budskabet #Enløsningforalle. 

I Dittes erfaring var det en vigtig årsag, at kampagnen udviklede sig i rivende fart:

“Det udviklede sig jo helt vildt under kampagnen. Også ting man ikke nødvendigvis havde styr på fra centralt hold. Det gjorde også at aktivitetsniveau blev så meget højere, fordi alle kunne lave deres eget bidrag. Der var meget større plads for at tilpasse os. Så det at de kunne se, at alle bidrage kunne spille sammen uden, at de fra centralt hold skulle styre det, det synes jeg er virkeligt fedt. Det siger noget om, at man er åbne for at give plads til os almindelige medlemmer ikke kun som deltagere – men som aktivt handlende.”

Stort aftryk i medierne

Stormødet fik dagen igennem et massivt aftryk i pressen og på de sociale medier gennem deltagernes videoer, billeder og opdateringer. I DeltagerDanmark havde vi i samarbejde med fagforeningerne besluttet at oprette et debatbord til stormødet, hvor meningsdannere og forskellige tillidsvalgte løbende skrev læserbreve til aviserne og opdateringer i Facebookgruppen og på deres egne profiler online. Ditte Krøyer var en af deltagerne ved debatbordet, inviteret for hendes evne til at sætte ord på kollgernes daglige oplevelse på hospitalerne.

I løbet af stormødet tog Ditte Krøyer ordet på mødet for at annoncere den Facebookgruppe, som de havde oprettet,  for hele salen, og bede de forsamlede invitere deres venner. Det eksploderede langt udover hendes vildeste fantasi.

“Jeg kan huske at jeg blev helt mundlam og lidt skræmt. Jeg tænkte: “Åh nej, det var jo slet ikke meningen det skulle stikke sådan af. Bare det nu ikke tager opmærksomheden fra andre vigtige tiltag, som fagforeningerne har planlagt”.

I løbet af få timer havde Facebookgruppen rundet 100.000 deltagere og blev et naturligt omdrejningspunkt for hele kampagnen. Også her kan det være svært at opgøre den samlede rækkevidde dagen igennem, men som en deltager, Nicolai Bentsen fællestillidsrepræsentant for sceneteknikkerne på Det kongelige Teater og medlem af 3F efterfølgende rapporterede:

“Da jeg dagen efter talte med et par bekendte, der til dagligt arbejder som pædagog og politibetjent, kunne de fortælle, at de dagen igennem på deres arbejde havde været høje over at kunne følge det historiske stormøde på de sociale medier.”

Det endte som en uplanlagt tilfældighed, at Facebookgruppen blev et vigtigt omdrejningspunkt i kampagnen, og det viser tydeligt hvor stærkt ting kan gå i dagens digitaliserede verden. Den fik enorm betydning for at skabe ejerskab, sammenhold på tværs af fag og sprede både fortællinger og handlinger horisontalt kampagnen igennem.

Folk havde en fælles forum at støtte og inspirere hinanden i, som formentlig har været en vigtig katalysator for yderligere aktivitet. Gruppen rundede siden 200.000 brugere og det betyder at dens rækkevidde – også i takt med at Facebook prioriterer brugergeneret personligt indhold og grupper højere end officielle sider i algoritmerne nu – har været aldeles massiv. Det er dog ikke muligt at opgøre rækkevidden, fordi Facebook holder de data for sig selv.

Gåsehud af sammenholdet

Det var et godt eksempel på, hvordan deltagereffekten kan forøge organisationernes impact og langt stærkere resultater. OK18 var et unikt mix mellem en stærk forhandlingsstrategi bygget op om en tværgående musketered på tværs af alle offentlige forbund på den ene side – og på den anden side et niveau af deltagelse og folkelig opbakning, det er svært at finde paralleller til herhjemme.

Jurate Elnef, fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i Sønderborg kommune og organiseret i FOA, fortæller efter stormødet:

“Jeg får gåsehud, når jeg tænker på det store sammenhold på tværs i den store hal i Fredericia. Titusind mennesker og så mange samtaler på tværs af fag fulgt direkte op af handling, fordi vi hoppede med på en bus til en demonstration i Århus bagefter”.

 

*Uddrag fra vores bog Deltagereffekten er brugt i casen.


Kontakt


Rune Baastrup

Direktør
rb@deltagerdanmark.dk / (+45) 41 77 45 75