Et af vores faste slides når Ane laver webintro til Zoom, der tjener til at tage alvoren ud af teknikken.

Teknikken er blevet så brugervenlig, at de fleste kan lære det hurtigt. Vi fokuserer derfor på proces og engagement, som nøglen til succesfulde møder og samlinger. Dog vil vi give dig disse fem gode tips til det med teknikken – og invitere dig til at øve dig frem.

1. Din internetforbindelse er vigtig
Desto mere stabil og hurtig din internetforbindelse er, desto bedre er kvaliteten af lyd og billede når I samarbejder eller underviser digitalt. Internet via kabel er bedre end wifi. Wifi er ikke altid bedre end mobildata på telefonen, så prøv begge. Bruger du wifi eller mobildata, så find et fast sted at sidde, tæt på wifi-routeren eller mobilmasten – så forbindelsen ikke falder ud.

2. Lyden er vigtigere end videokvaliteten
Det betyder mindre om billedet er helt skarpt. Hvis forbindelsen er dårlig, så bed deltagerne slukke for videoen. Lyden er derimod vigtig. Så lav gerne en test af din mikrofon, så du ved at den virker perfekt. Et headset med mikrofon giver det bedste resultat, men mikrofonen i de fleste bærbare computere og telefoner fungerer også med mindre der er meget baggrundsstøj.

3. Valg af software eller platform betyder ikke det store
De fleste systemer kan løse det basale behov, så brug det I allerede har adgang til. De mest kendte systemer er Skype, Google Meet, Adobe Connect, Microsoft Teams eller Zoom. For møder op til 12 brugere er Whereby også godt. Alle nævnte systemer kan prøves gratis før der skal købes en licens. Brug det, I har ved hånden eller det flest er trygge ved at bruge og lade være med at sætte teknikken til centrum. Udviklingen er så langt, at den kan træde i baggrunden. 

Vi foretrækker i DeltagerDanmark Zoom fordi det er nemt at bruge, meget stabilt og har gode funktioner til at dele deltagere i små grupper, lave afstemninger mv. I dette forår laver vi eksempelvis et stormøde med 1.000 deltagere, der undervejs deler sig i grupper af 8-10 deltagere for at øge engagement, relationer og forpligtelse til handling.

4. Skriv aftaler, konklusioner eller referat i et webdokument
I stedet for at en deltager efterfølgende skal samle op på alle de snakke I har haft, så skriv løbende i et webdokument (Google slides eller Google docs, Dropbox eller Microsoft Office fildelingsfunktioner) som du giver alle deltagere adgang til, eller del den skærm hvor konklusionerne skrives ned – så alle kan følge med – og bidrage undervejs. 

5. Lav altid en test
Mange udfordringer kan løses hvis du logger på før de andre, og tjekker at alt virker som det skal. Upload eller del gerne præsentationer og dokumenter, så de er klargjort til at blive vist frem. Så skal de andre ikke vente på at du uploader og tilpasser.

Brug for hjælp? Du har måske en i dit netværk, der allerede har prøvet det – og ellers kan du gå med på en af vores online webinarer som start. Se mere her.

Husk du også kan finde stribevis af video-tutorials og brugervenlige vejledninger til din foretrukne platform online.