Byg relationer til dine kolleger og skab tillid og fællesskab på arbejdspladsen – måske bliver I flere medlemmer på vejen. Med styrken og relationerne kan I skabe resultater sammen, der har betydning. Her kan du læse, hvordan Anitta Sørensen har båret sig ad.

Af Marie Bennike

Anitta Sørensen er tillidsrepræsentant på sin arbejdsplads, Hilton Foods, der producerer kød til Coop. Da hun startede som tillidsrepræsentant, var det første hun gjorde at afholde 1:1-møder med 101 kolleger – ud af 155. Samtalerne lagde grunden for stærke relationer mellem Anitta og kollegerne og har betydet, at yderligere 34 kolleger (indtil videre!) har meldt sig ind i Fødevareforbundet NNF. Anitta har hjulpet sine kolleger til at forstå vigtigheden af at deltage i fællesskabet, og hvad man kan rykke, når man står sammen. Kollegerne har fået indført MobilePay i kantinen, fået afskaffet egenbetaling på arbejdssko og startet sociale klubber, der mødes og spiller fodbold, shopper eller går i biografen – ja, de har faktisk arrangeret to udflugter til Tyskland for hele personalegruppen op til jul! Siden Anitta gik i gang med at holde 1:1-møder, er sygefraværet faldet drastisk.

Avisen.dk har skrevet en artikel om Anitta og hendes store arbejde. Læs den her.

1:1-mødet: Forbered dine kolleger på, hvad du inviterer dem til

Det første Anitta gjorde, allerede inden 1:1-møderne, var at invitere alle sine kolleger til et fællesmøde, for at informere om, at de ville blive kaldt til 1:1-møder; “Så de ikke tænkte, ‘åh gud, hvad har jeg nu lavet, nu bliver jeg kaldt ind til tillidsdamen’”, fortæller Anitta. På fællesmødet forklarede hun, at kollegerne til 1:1-mødet skulle fortælle hende, hvad de kunne lide ved arbejdspladsen, og hvad de knap så godt kunne lide. På den måde kunne kollegerne forberede sig på, hvad de ville sige til 1:1-mødet.

 

1:1-mødet: Vær tydelig omkring formålet med mødet og stil konkrete spørgsmål

Med afsæt i de værktøjer Anitta var blevet præsenteret for på et organiseringskursus hos Fødevareforbundet NNF, stillede Anitta sine kolleger følgende spørgsmål som ramme for 1:1-mødet:

  1. Hvad er to gode ting ved at arbejde hos Hilton Foods?
  2. Hvad er to mindre gode ting ved at arbejde hos Hilton Foods?
  3. Hvis du kunne få lov at ændre noget, uden begrænsninger – hvad skulle det så være?

 

1:1-mødet: Det skal være hyggeligt og personligt uden at blive privat

Anitta fandt hurtigt ud af, at det, der var afgørende for det enkelte mødes succes, var en hyggelig og rar rammesætning. Derfor startede hun møderne med smalltalk, hvor hun spurgte ind til deres ferie eksempelvis. “Så åbnede de sig noget mere og begyndte at fortælle om de ting, de var glade for, og hvad de gerne ville ændre”, fortæller Anitta.

Desuden gjorde Anitta meget ud af at skabe nogle hyggelige fysiske rammer for 1:1-møderne: “Jeg havde tændt stearinlys og havde nogle gulerødder og lidt snoller. Jeg stillede dem et spørgsmål ad gangen, sørgede for at skænke kaffe, åbne vinduet for luft og sådan”, fortæller Anitta.

Se redskab til at afholde effektive 1:1 møder her.

 

Husk fødselsdagene!

Relationer kommer ikke af sig selv. Anitta har lavet en aftale med virksomheden om, at de automatisk sender en besked til Anitta en uge inden, at hendes kolleger har fødselsdag, så hun kan være sikker på, at hun husker at ønske hver enkelt af sine 155 kolleger tillykke med fødselsdagen.

 

Kortlæg kollegerne – det giver overblik og giver rum til at arbejde strategisk med organiseringsarbejdet

Anitta bruger et farvekodesystem, som hun har fået af Fødevareforbundet NNF, til at holde styr på, hvilke kolleger der er organiseret, og hvor de er organiseret – hos Fødevareforbundet NNF, hos en gul fagforening eller ikke hos nogen.

 

Identificér meningsdannere!

For Anitta er det meget vigtigt at have styr på, hvem der er meningsdannere. De er hendes øjne og ører. Hun ved præcis hvis ører, hun skal hviske ind i, hvis hun har et budskab, der skal ud til kollegerne. “Så spreder det sig som ringe i vandet”, fortæller Anitta.  

Det betyder, at hun kan uddelegere opgaver. Nu har hun eksempelvis bedt en meningsdanner om at overtage planlægning og afvikling af en af udflugterne til Tyskland for kollegerne. Og selvom det er ret tydeligt, at det giver sommerfugle i maven at overdrage en så står opgave til en anden, betyder det også, at Anitta får mindre travlt.

Når Anitta har overblik over meningsdannerne, kan hun desuden være strategisk i forhold til, hvor hun skal lægge sin energi, for “det smitter”. Hvis en meningsdanner melder sig ind, ser Anitta lige pludselig, at andre også melder sig ind. “De andre tænker: hvis han er medlem, er det nok ret smart”, fortæller Anitta.

Lyt til podcasten, hvor vores kollega Sissel Moos er ude og besøge Anitta på Hilton Foods lidt udenfor Århus, for at høre, hvorfor og hvordan Anitta har anvendt 1:1 mødet til at skabe relationer med sine kolleger

Se også A4’s artikel om Anitta