Af Marie Bennike

I 2016 stod SIND Ungdom over for en udfordring – den struktur, deres forening hvilede på, fungerede ikke. Engagementet blandt de frivillige var lavt, og lønnede koordinatorer var overbebyrdede og gik ned med stress. Derfor gik de igang med at forandre foreningen, og engagere og motivere deres frivillige i arbejdet.

Det har været en udfordrende rejse, men også lærerig. Her deler daglig leder af frivilligforeningen SIND Ungdom, Galina Nordby, sine tre tips til, hvordan man kan arbejde med at opbygge en mere levende og langtidsholdbar frivilligkultur.

#1 Lær, øv og brug organiseringsværktøjer

For SIND Ungdom har historiefortælling og snefnugsmodellen været meningsfulde for at styrke engagement og forpligtelse blandt de frivillige. Men det kræver træning at bruge det! Se værktøj til historiefortælling og illustration af snefnugsmodellen her.

#2 Kombinér værktøjerne

Galina understreger, at organiseringsværktøjerne skal gå hånd i hånd for at lykkes: “Brug snefnugmodellen aktivt, men menneskene i snefnugget skal forbindes følelsesmæssigt, og det hjælper historiefortælling på. For historier gør, at vi forbinder os på en helt anden måde; vi får lyst til at hjælpe hinanden mere.”

#3 Træd varsomt og lad de frivillige føre hinanden

Sæt et mål, hav en strategi og klare visioner, og vær tro mod den vej, I vil gå. Men det er også vigtigt, at lade tiden arbejde for sig og lade de frivillige føre hinanden. Vær tålmodig og giv det tid, for det tager tid.

Galina fortæller, hvordan SIND Ungdom hen ad vejen lærte, at det ikke virkede at presse frivillige, der følte modstand mod forandringerne. I stedet “har det været de andre frivilliges erfaringer, der har overbevist modstanderne. Vi har ladet dem føre vejen, og så har det spredt sig. Stille og roligt har de resterende klubber oplevet, at de er i undertal, og set, at den nye struktur giver mening, fordi de andre frivillige jo trives. Det tror jeg, er en ret vigtig læring: Der er grænser for, hvor meget man skal presse frivillige, hvis de ikke vil det. I stedet skal man lade dem føre hinanden.”

Læs hele historien om SIND Ungdom her.